Goed Vervoeren

Alles over het Openbare Vervoer

Wat is Chiptuning?

logo auto future

Chiptuning is het elektronisch opvoeren of de prestatieverbetering van moderne automotoren. Tegenwoordig worden de meeste motoren in moderne auto’s gereguleerd door middel van speciale software. Een motor zou dus eigenlijk zwaarder belast kunnen worden, alleen gebeurt dat niet omdat hij is begrensd. Het is dus mogelijk om deze software-matige limieten te verhogen en/of anders op elkaar af te stemmen.

Waarom chiptuning voor mijn auto?

Een moderne motor met een turbo of andere vorm van laaddruk verhoging van 20 tot 40% beter presteren dan normaal. Dit is vooral terug te zien in de vorm van koppel, ook wel trekkracht, en de het maximale vermogen van de auto. In andere woorden kan chiptuning er voor zorgen dat uw auto sneller optrekt én een hogere topsnelheid haalt!

Delphi

Soorten chiptuning

De meest bekende vormen van chiptuning zijn Powerbox Tuning en OBD-tuning.

Bij Powerbox Tuning worden de sensoren in de motor verzwakt. De sensoren geven dan bijvoorbeeld aan dat de turbodruk 0,8 bar is, terwijl hij 1,0 bar zou moeten zijn. Hierdoor neemt de motormanagement software genaamd de ECU maatregelen om dit verschil te compenseren. Dat betekent dat de ECU de turbodruk opschroeft om 1,0 bar te behalen, terwijl de dat in werkelijkheid al zo is. Zo wordt de turbo opgeschroeft.

Bij OBD-tuning wordt er gebruik gemaakt van een leesapparaat wat diagnostische gegevens uitleest. Dit apparaat is dan direct verbonden met de ECU en kan zo bepaalde waarden en limieten aanpassen. OBD-tuning is over het algemeen eenvoudiger dan powerbox tuning.