Goed Vervoeren

Alles over het Openbare Vervoer

Op de best mogelijke manier je motor verzekeren, hoe doe je dat?

Ben je eigenaar geworden van een motor? In dat geval is één van de zaken waar je rekening mee zal willen houden je motor verzekeren. Voor elke persoon die een motor in het Nederlandse verkeer wil brengen geldt dat ze voorzien moet zijn van minstens een WA-verzekering. Je zou er uiteraard ook voor kunnen kiezen om een meer uitgebreide verzekering voor je motor af te sluiten. Voor heel wat mensen geldt dat het niet duidelijk is hoe ze nu precies hun motor op de meest optimale wijze kunnen verzekeren. Geldt dat ook voor jou? Dan kan het zonder meer een aanrader zijn om je te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.

Is je motor verzekeren in Nederland wettelijk verplicht of niet?

In eerste instantie is het interessant om te weten dat je motor verzekeren in Nederland bij wet verplicht is. Dat is overigens niet alleen in Nederland het geval. Ook in andere (Europese) landen is dat namelijk zo. Wat deze wettelijke verplichting betreft kan je er op rekenen dat deze specifiek betrekking heeft tot de zogenaamde WA-verzekering. Met andere woorden, je bent alleen wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je verzekert bent voor de schade die je met jouw motor kan aanrichten aan derden. Het afsluiten van een uitgebreidere verzekering kan, maar is niet verplicht.

Je motor verzekeren door middel van de WA-verzekering zorgt er dus in de praktijk voor dat je kan voldoen aan de geldende wettelijke verplichting. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je altijd kan rekenen op een lage verzekeringspremie. De vrij beperkte dekking die uitsluitend van toepassing is op schade van derden is hiervoor verantwoordelijk. Let wel, het spreekt voor zich dat op deze manier je motor verzekeren niet voor iedereen de beste keuze zal zijn.

Hoe kan je, je motor verzekeren?

Je motor verzekeren kan uiteraard op verschillende manieren gebeuren. Voordat je één van de verschillende opties af gaat sluiten is het altijd interessant om in grote lijnen te weten op welke dekkingen je wel en op welke je vooral niet kan rekenen. Zoals hierboven reeds aangehaald is de WA-verzekering omwille van de beperkte kostprijs die eraan verbonden is een zeer interessante optie om te overwegen. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen behoeften hebben aan uitgebreidere dekkingen, dit niet in het minst omdat ze anders de waarde van hun motor niet kunnen beschermen. Hoe dan ook, wij hebben de verschillende opties op vlak van een brommerverzekering hieronder alvast even voor jou op een rijtje gezet. Zo kan je wellicht eenvoudiger een keuze maken.

1.) WA-verzekering

De eerste optie voor je motor verzekeren heeft betrekking tot het afsluiten van de WA-verzekering. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald heeft deze verzekering enkel en alleen een dekking voor de schade die je aan derden aanbrengt. Dat maakt ze voordelig, maar tegelijkertijd ook niet geschikt voor mensen die een nieuwe, dure motor willen laten verzekeren. Door deze verzekering af te sluiten voldoe je wel perfect aan de wettelijke vereiste voor wat de motorverzekering betreft.

2.) WA+ beperkt cascoverzekering

De tweede verzekering waar je voor kan kiezen bij je motor verzekeren is de WA+ beperkt cascoverzekering. In de basis bestaat deze verzekering ook uit de WA-dekking. Deze wordt evenwel aangevuld met verschillende extra dekkingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om:

  • Een dekking voor schade bij diefstal;
  • Een dekking voor brandschade;

Deze verzekering houdt de kerk in het midden en voorkomt dat je wordt geconfronteerd met de hoge premie van de allrisk. Dit terwijl je toch kan rekenen op de dekking van bepaalde vormen van schade aan je eigen motor. Zo profiteer je als het ware van het beste van twee werelden.

3.) WA+ volledige cascoverzekering

Je motor verzekeren op de meest complete manier kan gebeuren met behulp van de zogenaamde allriskverzekering. In dit geval is je motor niet alleen verzekert voor eigen schade veroorzaakt door een brand of diefstal, maar ook wanneer er sprake is van bijvoorbeeld slippen of botsen. Ondanks het feit dat deze verzekering uiteraard ontzettend uitgebreid en dus ook interessant is moet het gezegd dat er wel vrij hoge kosten aan verbonden zijn. Bedenk jezelf dus altijd of de allrisk voor jouw motor en voor jouw situatie wel of niet echt interessant is.

Besparen op je motor verzekeren? Dat kan met deze tips!

Wil je graag de kosten van je motorverzekering drukken? Er zijn bij een motor verzekeren tal van verschillende interessante bespaartips van toepassing die je kan benutten. In eerste instantie is het altijd een goed idee om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende motorverzekeringen die er bestaan. Wanneer je dat doet zal je tot de conclusie komen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen niet alleen verschillende polisvoorwaarden bij verzekeringen, maar ook tussen verschillende kosten die eraan verbonden kunnen zijn. De motorverzekering is een vrij concurrentiële verzekering waardoor verzekeraars graag alles uit de kast halen om er enkele nieuwe klanten mee binnen te halen. Een vergelijking uitvoeren bij Diks Verzekeringen is dus altijd interessant. Dat geldt evenwel ook voor de andere bespaartips die we hieronder nog voor je op een rijtje hebben gezet.

Aanvullende dekkingen zijn vaak overbodig

Bij een motor verzekeren kan je buiten de standaard motorverzekering ook eventueel kiezen voor het afsluiten van één of meerdere extra dekkingen. Voor deze aanvullende dekkingen geldt uiteraard dat ze altijd extra zekerheid met zich meebrengen. Dat gezegd hebbende moet er ook rekening worden gehouden met extra kosten die eraan verbonden zijn. In het bijzonder voor recreatieve motorrijders geldt dat deze kosten doorgaans veel te hoog zijn gelegen waardoor ze eigenlijk niet opwegen tegen het mogelijke risico dat men loopt.

Let ook op het eigen risico bij een motor verzekeren

Is er sprake van een eigen risico bij je motor verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je deze mogelijks kan benutten om de periodieke verzekeringspremie te kunnen drukken. Door dit eigen risico te verhogen is het mogelijk om de premie te drukken. Let wel, je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat dit betekent dat je bij een schadegeval meer kosten zal moeten betalen. Voor de voorzichtige motorrijder kan dit echter een interessante optie zijn om te overwegen.